De ZuidhoRun, een impressie

on zondag, 22 september 2013.

Zaterdag 21 september, alweer tijd voor de Zuidhorun. Organisatie in de vertrouwde handen van de Stichting Loopgebeur'n Zuidhorn. Zo heet dat daar: loopgebeur'n. De verkeersregelaar heet regeloar. Altijd mooi, die acties voor het behoud van dialecten en streektalen. Tof dorp, dat Zuidhorn.

De laatste jaren verschuift het aantal deelnemers aldaar wat van de wedstrijd naar de recreantenloop. Zo ook nu. Bovendien hielden onze kameraden van het Rabocupgebeur'n in Drenthe ook een loop, in Zeijen. Dat is 4 kilometer van mijn huis, maar ik heb gekozen voor Zuidhorn. Ik wel. Zouden er meer moeten doen.

Mooi weertje op de 21e september. Voor het eerst in 3 of 4 jaar geen regen in Zuidhorn. Dan is er minder zuurstof in de lucht, zeggen ze, maar ik vond droog weer ook wel een keer prettig.

De jeugdlopen waren niet al te druk bezet, maar de passie waarmee kinderen deelnemen en de vreugde over gewonnen prijzen en uitgereikte herinneringen zijn altijd aandoenlijk. Voor een enkele dreumes was het erepodium van SportsCom bijna letterlijk te hoog.

Voor de start een kort praatje van Harm Noor en een minuut stilte vanwege het overlijden van onze Peter Modderman. Het stevige applaus sprak voor zich. De wedstrijd zelf verheugt zich in Zuidhorn altijd in flinke publieke belangstelling. Ikzelf, geen beroemdheid in Zuidhorn (waar wel?), ontwaarde een bekende, ene Frits Bergman, die mij niet eens zag, maar door mij streng tot de orde werd geroepen. De volgende doorkomst was hij trouw op zijn post.

De lange tocht langs het bekende Van Starkenborghkanaal buiten het dorp was dit jaar deels gemeden. Dit door middel van een keerpunt en een parcours door wat ik heb opgevat als de enige buitenwijk van Zuidhorn. Zo werd ook het idyllische Briltil min of meer omzeild.

Toen ik tegen het eind van mijn tweede ronde van 5 kilometer werd gedubbeld door de drie koplopers, besloot ik, mede geplaagd door een fikse verkoudheid, geen derde ronde meer te lopen. Ik twijfelde nog even toen ik vlak voor de boog van Runnersworld nog een oud-leerlinge van me inhaalde: Marian Overgaauw uit Eelde. Haar verbaasde blik ziende, liet ik de eer aan haar, en sloeg af naar de overigens uitstekende catering. Zo zou ze toch nog een soort voor me eindigen. De complimenten van de oud-voorzitter van het Loopgebeur'n ("mooie tijd voor 15 kilometer") liet ik voor wat het was. Drieenvijftig minuten voor een 65+-er op 15 km is niet echt geloofwaardig tenslotte.

Ik ben tevreden naar huis gegaan, voorzien van een reusachtige krentenbol van het Loopgebeur'n. Ze worden bedankt daar in Zuidhorn. Mooi loopje, en toffe lui. Volgend jaar kom ik weer. Zonder verkoudheid als het even kan.

Op naar de cross in Norg. Ze zeggen dat ze een nieuw parcours hebben. Mijn hoop dat die gemene bultjes verdwenen zijn, zal wel ijdel zijn.

Gerrit van de Werken, Vries

Loopcircuit Noord-Nederland //

 

 

 

 

SAG Logo met tekst