Omloop van Grolloo: een impressie

on maandag, 10 juni 2013.

Een mooie dag om te lopen, de eerste juni 2013. Als trouwe deelnemer in Grolloo had ik gerekend op de traditionele hitte, maar niets van dat alles. Een graad of 16, fris windje, en: droog.

Mijn eerste klusje was het bijstempelen van de spaarkaarten, eindelijk beschikbaar. De deelnemerslijsten van de eerste drie lopen lagen dreigend doch overbodig op tafel. De eerlijkheid van de deelnemers was ontroerend. Als ik dreigde met controle, was de reactie steeds: "Je doet je best maar". Mooi man.

In de inschrijfruimte trof ik diverse oudgedienden van het Loopcircuit. Bijvoorbeeld Garmt Borgman, die het wat rustiger aan schijn te doen, maar wel even zijn klassementsprijs over 2012 kon meenemen: beter laat dan nooit. En Wim Opten, die al zoveel Loopcircuitwedstrijden heeft gewonnen. Hij was in 2013 voor het eerst aan de start bij ons circuit, maar beloofde min of meer beterschap. Hij meed de Asser Stadsloop, die zich recent bruut in ons schema had gedrongen. Dat hadden er meer moeten doen wat mij betreft.

De loopdag begint in Grolloo steevast met een arsenaal aan kidsruns. Dit vanwege een soort gemeentelijk kampioenschap. Altijd mooi om te zien, en goed voor de toekomst van de loopsport. Een enkele keer was de beker groter dan de winnaar. Mooi man.

De aankleding van de Omloop is altijd een feest. De plaatselijke harmonie op een boerenkar, mobiele verslaggevers op het parcours en niet te vergeten de traditionele witte BMW met zijspan als voorrijder. En een bestuurder op klompen. Kiezend voor de trimloop start ik doorgaans een beetje achteraan, en zie zo weinig van de strijd vooraan. Maar in Grolloo verzon ik een list: halverwege kon ik rechtdoor in plaats van linksaf, en liep zo 4 mijl in plaats van 10 kilometer. Zo werd ik kort voor de finish ingehaald door de drie koplopers in de wedstrijd, en "zat" zo eerste rang. De iets kortere afstand kwam me wel goed uit vanwege het slopende feest dat mijn dochter gaf ter gelegenheid van haar 40e verjaardag. Een beetje kalm aan dus deze keer. Onderweg haalde ik ene Piet in, een plaatselijke beroemdheid. Tenminste: dat concludeerde ik uit de luide aanmoedigingen van de toeschouwers "om mij vooral terug te pakken". Het is Piet (nr 433) niet gelukt. De fraaie foto's van Herman Rinket (zie de website) bewijzen het. Een andere Grolloose bekendheid (ik heb hem in de uitslagen gevonden als Ronald Koch) onderging kort voor de finish hetzelfde lot, maar hij kwam sterk terug, en verraste me op de finislijn. Grolloo tegen mij: 1-1. En ach, mijn 35 minuten over 4 mijl stelt natuurlijk weinig voor, maar ik trek van Drees tenslotte.

De Omloop Grolloo: een tof evenement dat meer deelnemers verdient. Met dank aan de Asser Stadsloop. Goed georganiseerd, een prima parcours, en overal aardige mensen. Wat mij betreft volgend jaar weer. En nu: op naar Winsum voor de Artemisrun.

Gerrit van de Werken

Loopcircuit Noord-Nederland //

 

 

 

 

SAG Logo met tekst